torsdag 17 januari 2013

Det här med sömnen

Nu har det gått 11 nätter sedan vi började med vår nya kvällsrutin och eftersom jag vet att det finns intresse av att få veta hur vi gör kommer här ett försök till en beskrivning. Ni som inte är så intresserade av hur man försöker få bebisar att somna behöver inte läsa :) Vår kvällsrutin innebär att Moa äter sista gången nån gång mellan 18 och 18:30 och målet är att hon ska somna nån gång mellan 19 och 19:30. Efter maten tar en av oss läggningen som innebär att byta blöja och ta på pyjamas, läsa en bok och/eller sjunga en vaggvisa och lägga ner henne i sängen och prata lugnt med henne till hon kommit till ro. Sen pussar vi henne godnatt och går ut ur rummet. Vi har en nattlampa på och dörren är bara stängd till hälften så hon hör att vi finns där utanför. Ibland blir hon jätteledsen för att vi går och då får vi gå in och trösta och lugna henne. Vi tar inte upp henne, men stryker på henne, pussar och kramar och pratar lugnt med henne och går inte ut igen förrän hon kommit till ro igen. Det här kan man få upprepa väldigt många gånger ibland, medan det ibland räcker med nån enstaka gång. De riktigt bra kvällarna gråter hon inte alls, utan grejar lite med sina favoritsnuttar och somnar sen av sig själv. Nappen ramlar garanterat ut minst en gång innan dess, men då behöver vi bara gå in och ge henne den igen och så kan vi gå ut direkt efter. De kvällar vi slipper gråt och skrik gör de jobbiga kvällarna värt det!

Under natten får jag sen ge henne nappen några gånger och ibland är vi vakna nån sväng där vid 4 innan det är morgon nån gång mellan 6 och 7. Då äter hon första målet och är sen vaken 1-2 timmar innan hon vill sova igen. Då brukar hon sova mellan 1 och 2 timmar. När hon sen vaknar får hon lite gröt och sen ammas hon igen. Sen slutar våra rutiner tvärt och resten av dagen kan se ut precis hur som helst. Ibland sover hon tre gånger till och ibland en, så allt är lite hipp som happ fram till kl.18 då en ny kväll är kommen. Men att förmiddagarna nu ser likadana ut ger mig hopp om att även eftermiddagen ska reda upp sig så småningom :)

Det var mitt försök till att förklara hur vår vardag ser ut. Hoppas det innehåller nåt matnyttigt iallafall.

Världens sötaste tomte!

1 kommentar:

  1. Tack så mycket för den beskrivningen:) Här är dagarna hyffsat lika medan kvällarna är i oordning...ibland sover hon vid 21 och ibland blir det 23.30... Tror vi ska försöka med en mer "bestämd" läggning för det är nog lättare att få henne att somna tidigare än att sova längre på morgonen.

    SvaraRadera